Miljö

PVC-fönster tillverkas i värme-, fukt- och UV-beständig PVC. PVC (Polyvinylklorid), tillverkas av vanligt koksalt (57%) och naturgas eller olja (43%) i en helt sluten process. Färdig PVC blandas med några tillsatser och pigment till en compound som är råvara för extrudering av fönsterprofiler. PVC är ett av världens mest undersökta material.

PVC-fönster är giftfria, ger inte ifrån sig några farliga ämnen och är inte allergiframkallande.

Ekologiskt konkurrenskraftiga. PVC-fönster är ekologiskt konkurrenskraftiga och under sin livstid har de inte större miljöpåverkan än ett träfönster eller fönster av aluminiumklätt trä. I april 2004 presenterade EU-kommissionen en omfattande livscykelanalys som betonar bruksfasen och konstaterar att det viktigaste för ett fönsters miljöpåverkan är vad som sker under bruksfasen. Lång livslängd, underhållets miljöpåverkan och goda termiska egenskaper är avgörande.

PVC-fönster i kretsloppet.

Återanvändning. Det räcker med rengöring för att kunna återanvända PVC-profilen.

Mekanisk återvinning. Profilerna mals ner och används för extrudering för nya profiler. Detta kan upprepas flerfaldigt utan förlust av de fysiska egenskaperna.

Kemisk återvinning. I en dansk bearbetningsprocess (Stigsnäsprocessen) dekomponeras PVC-profilen till vanligt koksalt och en oljebaserad produkt.

Förbränning. De flesta moderna sopförbränningsstationerna kan utilisera kompositproflen.

Våra PVC-fönster uppfyller kraven enligt BASTA miljökriterier. BASTA´s syfte är att fasa ut farliga kemikalier ur den svenska byggbranschen. Detta innebär att profilen inte innehåller:

cancerframkallande ämnen
ämnen som skadar arvsmassan
ämnen som skadar fortplantningen
svårnedbrytbara ämnen
ämnen som ansamlas i vävnader
ämnen skadliga för ozonskiktet
även innehållet av bly, kvicksilver och kadmium regleras. Dessutom begränsas innehåll av allergiframkallande ämnen, lösningsmedel och akut giftiga ämnen för kemiska produkter.

Profilen har kontrollerats och godkänts av svenska CA consult som utför miljöanalyser, vilket CA har gjort sedan 1988 då ett laboratorium färdigställdes på Chalmers i Göteborg.